pühapäev, 1. aprill 2012

"Kõlakoda" on Aasta Üllataja 2011

JCI Estonia Aasta Üllataja 2011.a tiitli pälvis projektansambel "Kõlakoda".
Ansambel, mille liikmed on jcikad Toompea, GO ja eKojast! .
Siiri ja Piret, Toompea kojast, kirjeldasid toreda kokkuvõtte üllatusbändist Kõlakoda.


Kuidas kõik alguse sai ja millisel eesmärgil.
Kõik suured asjad saavad alguse ideevälgatusest. Kõigepealt oli Go-kojal idee korraldada aastakonverents. Erinevate asjaolude kokkulangemisel jõuti otsusele, et seekord on aastakonverentsi peaesineja jcikatest endist koosnev bänd, milleks sobis suurepäraselt juba mõnda aega koos jämminud seltskond eesotsas Ingeri, Ardo, Jaanuse ja Holgeriga. Puudu olid vaid taustalauljad.

Ühel ilusal varakevadisel päeval helistas Ardo Piretile ja teatas, et tema kui suurepärase laulja kuulsus on jõudnud bändiliikmete kõrvu ning kas Piret sooviks äkki lisaks koorimuusikale ka poppmuusikas kätte proovida. Peale pisikest kõhklust jäi Piret nõusse, kuigi alguses tundus talle see imelik, et mismoodi pole noote ja juhendajat ning proovi alguses ei lauldagi hääli lahti ja proovis lauldaksegi vaid  kõrvakuulmise jägi.
Tegelikkuses nii siiski oligi. Ka Siiri pidas Ardo juunikuu varahommikust telefonikõnet heaks aprillinaljaks, aga Pireti nimi soovitajana andis tunde, et aprillinaljast on asi kaugel ning pikemalt mõtlemata jäi ka Siiri nõusse.

Repertuaari valik toimus maailmaparimal meetodil -  igaüks sai oma lemmikloo(d) esitada ja mis tundus meeldivat, see ka valiti. Helistik, tempo, laul ja taust pandi kohapeal kokku nii et kõik hästi kõlaks.

Kevadest alates veetsid ühe või mõnikord ka kaks õhtut nädalas muusikat tehes basskitarrist Ardo Reinsalu (GO-koda), soolokitarrist Mario Naberkov (Kõlakoda), trummar Jaanus Vaher (e-koda), klaverivirtuoos Holger Koot (GO-koda), solist ning hing Inger Lilles (JCI Tallinn) ja taustalauljad Piret Naber ning Siiri Põldar (mõlemad JCI Toompea). Proovid toimusid Mario stuudios, kus lood pandi jupp jupi haaval kokku. Igaühel oli peale iga proovi lisaks ka kodutöö.
Aastakonverentsi lähenedes sai seni nimetule bändile hädavajalikuks sobiv ja iseloomulik nimi leida. Kuulutati välja avalik konkurss ja kõigi lahedate variantide seast tuli korraga esile vaid üks ainuvõimalik, mis sobis nagu rusikas silmaauku -  Kõlakoda

Augusti lõpupoole kiirenes pulss ja sagenesid proovid, sest esimene „soojendusesinemine“ ühe bändiliikme tuttava pulma näol oli kohe septembri alguses. Proovid, kostüümid, tehnika..... ja kõlaski avavalss. Noorpaar jäi Kõlakoja etteastega rahule ja eriline õnne- ja rahulolutunne valdas ka kõike kaheksat lavalviibijat – ära tegime. Tippesinemine oli siiski JCI aastakonverentsil Euroopa hotellis.

Peale siirast jahmatuspausi, mis kulus lavalolijate äratundmiseks ja üllatusest ülessulamiseks, rokkisid kõik – nii laval kui lava ees – sokid jalast.
Kõige raskem oligi saladust hoida ja oma sõpradele mitte rääkida, millega läbi suve õhtuti tegeletud sai.
Balli etteaste oli juba kauaoodatud ning publik elas kaasa piltlikult öeldes juba soojendushelidele. Eriti soe ja siiras side publiku ja esinejate vahel tekitas Glehni lossi paljunäinud võlvide alla erilise õnneenergia, mis oli väärti kõiki neid stuudios veedetud tunde.
Ilusa punkti pani bändi jaoks viimane esinemine ühe jcika 55. juubelil.
Väärt kogemus ja rokkiv publik.

Mida sellest ligi aastapikkusest kogemusest õppisime? Eelkõige koos kuulamist ja „õhust haaramist“, kogesime võimsaid esinemiste-emotsioone, mis läksid hinge ja viisid lendama. Tänutunnet nende inimeste suunas, kes olid alati kohal ja julgustava sõnaga või hea naljaga aitasid läbi kriitilistest hetkedest.  Nii Pireti kui Siiri jaoks oli esmakordne mikrisse laulmine ja üksi oma häälerühmas olemineJ
Lisaks bändile, kodule ja tööle tegeles Piret lisaks ka JCI Tervisekonverenti korraldamisega ja teiste oluliste projektidega suutes siiski kõike saladuses kõike hoida.
Nagu tõeline jci-kas, kes kuulub hästi saladuses hoitud organisatsiooni nagu JCI-t ju  üldsuses tuntakse. :-)

Siiri ja Piret
JCI Toompea

Kommentaare ei ole: